Hleb s kukuruznim brašnom
Kukuruzno brašno je jedna od tradicionalnih namirnica iz kuhinja naših sela...
Potrebno je:
- 500 g brašna (i još malo za rad)
- kesica suvog kvasca
- 100 g žutog kukuruznog brašna
- kašika soli
- kašičica šećera
- 350 ml mlake vode
Izmešajte brašna (belo i kukuruzno), pa u njih umešajte i kvasac, šećer i so. Zatim sipajte vodu pa zamesite testo. Sipajte malo brašna na dasku za mešenje pa na njoj dobro umestite testo, oblikujte loptu, pokrijte providnom folijom i na sobnoj temperaturi ostaviti 1 h da naraste.
Premesite testo, prebacite ga u pleh podmazan s malo ulja, rastanjite - pa hleb premažite vodom. Neka stoji još 30 minuta da nadođe. Još jednom premažite vodom i na par mesta ubodite viljuškom .
Pecite na 180°C stepeni oko 40 minuta. Pečen hleb poprskajte hladnom vodom, umotajte u platnenu krpu, ostavite da se ohladi, a zatim poslužite.
(Telegraf.rs)