Kako da spremite knedle koje se tradicionalno serviraju uz gulaš?
Mađarska i austrijska kuhinja su poznate po fenomenalnim gulašima - a uz njih idu i adekvatne knedle!
Za Semmelknoedel (knedle od hleba) potrebno vam je:
- 4-5 parčeta suvog belog ili polubelog hleba
- 2 jaja
- 3 kašike griza
- 3 kašike narendanog belog sira (tvrđi)
- 300 ml mleka
- 3 kašike brašna
- malo muskatnog oraščića
- par kašika peršuna ili vlašca
- manji crni luk
- ulje
- so i biber
Priprema:
Iscepkati hleb na komadiće i prelijte ga toplim mlekom da malo odstoji. Ispržite sitno naseckan luk da omekša, pa dodajte mleko i hleb. Zatim i jaja, peršun, sir i oraščić. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim dobro izmešajte.
Poslednje što dodajete su brašno i griz, uz stalno mešanje, tako da se dobije gusta masa. Sada možete da oblikujete loptice rukama.
Knedle spuštajte u kupuću vodu i kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još 3 minuta. Ređajte na žicu da se ocede a zatim servirajte uz gulaš.
(Telegraf.rs)