Osso buco - juneća kolenica na italijanski način

U prevodu, ime ovog prepoznatljivog jela sa severa Italije znači - “šuplja kost”.

Sastojci

- oko 2 kg teleće (pot)kolenice

- malo brašna

- 2 manja crna luka

- 4 manje šargarepe

- manji koren celera

- 4 čena belog luka

- maslinovo ulje

- 3 dl belog vina

- 2 lorberova lista

- malo majčine dušice

- 400 g pelata iz konzerve

Priprema:

Kolenica bi trebala biti poprečno sečena na deblje odreske, tako da kost ostane u sredini. Odreske najprije posolite pa ih uvaljajte u brašno i dobro otresite višak brašna. Zagrejte maslinovo ulje šerpi pa popržite meso kratko sa svih strana kako bi dobilo boju.

Kad su pečeni, odreske izvadite i stavite na toplo, a u šerpu sipajte malo vina kako biste je deglazirali i iskoristili zapečeni sloj. Kada se zapečeni sloj otopi, tačnost dodajte u meso.

Šerpu obrišite papirnatim ubrusom, a na ostatku maslinovog ulja dinstajte iseckane:  luk, šargarepu, beli luk, celer i paradajz. Dolivajte vino tokom dinstanja i kad povrće omekša, preko nejga naređajte meso. Začinite majčinom dušicom, lorberom i biberom. Sipajte ostatak vina, poklopite i staviite u rernu na 170 stepeni.

Ostavite da se peče oko 3 sata, dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Servirajte s rižotom ili testeninom po zboru.

(Telegraf.rs)