Zavodljiv rižoto sa šafranom
Milanski rižoto (risotto alla milanese ili risotto giallo) se u Italiji se poslužuje kao predjelo...
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- prstohvat šafrana + 3 kašike vode
- 200 g pirinča za rižoto
- 200 ml belog vina
- oko litar pileće bistre supe
- 1/2 kašičice soli
- parmezan za serviranje
Priprema:
Prstohvat šafrana stavite u čašu sa nekoliko kašika vode i ostavite tako da stoji. U dubljoj šerpi propržite sitno sečen crni luk na maslinovom ulju. Pržite luk nekoliko minuta pa dodajte malo vode – kada voda ispari dodajte pirinač, so i vodu sa šafranom.
Smanjite vatru na srednju temperaturu. Sve vreme mešajući, kuvajte pirinač uz povremeno dodavanje vina (dok ga ima) a kasnije i supe sve dok se pirinač ne skuva. Potrebno je da se pirinač skuva ali ne i da se raskuva – zrno treba da ostane celo.
Boja će tokom kuvanja biti sve jača i jača a pirinač sve kremastiji i kremastiji. Jako je bitno da stalno mešate i stalno dodajete po malo vode ili vina. Za pripremu ove količine rižota potrebno je od 30 do 40 minuta.
Serviran rižoto pospite listićima parmezana.
SAVET: ako želite da ovo postane glavno jelo, poslužite uz ribu ili plodove mora!
(Telegraf.rs)