Zavodljiv rižoto sa šafranom

Milanski rižoto (risotto alla milanese ili risotto giallo) se u Italiji se poslužuje kao predjelo...

Sastojci:

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 glavica crnog luka

- prstohvat šafrana + 3 kašike vode

- 200 g pirinča za rižoto

- 200 ml belog vina

- oko litar pileće bistre supe

- 1/2 kašičice soli

- parmezan za serviranje

Priprema:

Prstohvat šafrana stavite u čašu sa nekoliko kašika vode i ostavite tako da stoji. U dubljoj šerpi propržite sitno sečen crni luk na maslinovom ulju. Pržite luk nekoliko minuta pa dodajte malo vode – kada voda ispari dodajte pirinač, so i vodu sa šafranom.

Smanjite vatru na srednju temperaturu. Sve vreme mešajući, kuvajte pirinač uz povremeno dodavanje vina (dok ga ima) a kasnije i supe sve dok se pirinač ne skuva. Potrebno je da se pirinač skuva ali ne i da se raskuva – zrno treba da ostane celo.

Boja će tokom kuvanja biti sve jača i jača a pirinač sve kremastiji i kremastiji. Jako je bitno da stalno mešate i stalno dodajete po malo vode ili vina. Za pripremu ove količine rižota potrebno je od 30 do 40 minuta.

Serviran rižoto pospite listićima parmezana.

SAVET: ako želite da ovo postane glavno jelo, poslužite uz ribu ili plodove mora!

(Telegraf.rs)

Teme