Odličan pesto sos koji možete da spremite unapred!
1
Ovaj sos može da se čuva u frižideru otprilike desetak dana.
Sastojci:
- 2 šolje svežeg bosiljka
- pola šolje rendanog parmezana
- pola šolje maslinovog ulja
- 1/3 šolje pinjola (semenki šišarke)
- 2-3 čena belog luka
- sveži mleveni biber i so
U "seckalici" sameljete sve sastojke, a postepeno ubacujete lišće bosiljka, uz dodavanje maslinovog ulja.
Kad ste sve dobro usitnili, dodajte narendani parmezan (ako nemate parmezan, možete koristiti i neki sličan sir), biber i so po ukusu. Sve još jednom dobro promešajte, sipajte u teglicu koju treba dobro zatvoriti.
Ako će sos stajati, najbolje je da beli luk dodate tek pri serviranju - inače on može da promeni ukus.
SAVET: ako ne možete da nađete pinjole ili su vam preskupe, česta zamena su nepečene semenke suncokreta!
(Telegraf.rs)