Hleb sa maslinama - zdrav i mirišljav

Eliopsomo je tradicionalni grčki hleb sa maslinama, koji apsolutno morate da probate!

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci:

- 700 g brašna

- 2 kašičice soli

- 25 g svežeg kvasca

- 350 ml mlake vode

- 6 kašika maslinovog ulja

- 180 g maslina, grubo iseckanih - idealno Kalamata masline

- 1 manji crveni luk

- 2 kašike sitno seckane nane

Priprema:

Razmutiti kvasac s polovinom vode i ostaviti da nadođe. U posudu za mešenje sipati brašno i dodati nadošli kvasac, ostatak vode, ulje i so. Sve dobro umesiti u glatko testo. Otaviti ga pokriveno krpom da naraste.

Nakon toga ga premesiti i razvaljati u krug prečnika oko 20 cm. Testo posuti seckanim maslinama, lukom i nanom, preklopiti ga i lagano premesiti. Podeliti ga u dva dela i oblikovati 2 hleba. Svaki nožem zarezati na nekoliko mesta i premazati vodom.

Ostaviti na toplom pokriveno nauljenom streč-folijom da naraste još jednom. Lagano ga posuti brašnom, staviti u pleh pokriven papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40 minuta.

(Telegraf.rs)