Posna pletenica - savršeno pecivo za dobro jutro

Isti ovaj recept možete koristiti za pogaču, kiflice ili perece!

Sastojci:

- 1 kg brasna tip 400

- 500 ml kiselevode

- 40 g svežeg kvasca

- 4 kašičice secera

- 3 kašičice soli

- 9 kašika ulja

Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka pa u 100 ml vode staviti šecer i kvasac da nadođe. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti, uz postepeno dodavanje ostatka kisele vode, glatko meko testo koje se ne lepi za ruke.

Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen. Nakon toga na pobrasnjenoj podlozi razviti testo

željene debljine, isecite na trake i formirajte pletenice. Inače, s istim testom možete praviti i druge oblike po zelji (krugove, kiflice, trouglove) i filovati.

Sloziti pletenicu u podmazan pleh i ostaviti ga da narasta dok ne udvostruci velicinu. Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći do rumene boje.

Mozete ga pre pecenja premazati uljem i posuti semenkama (kim, susam).

Teme