Empanade sa sirom i šampinjonima
Španski specijalitet koji se lako priprema...
Sastojci:
Testo:
- 500 g pšeničnog brašna
- 100 g maslaca
- 100 ml vrele vode
- kašičica soli
- kašičica šećera
- suncokretovo ulje (za prženje)
Fil:
- 500 g sira
- 500 g šampinjona
- pasirani paradajz
- 1 luk
- maslinovo ulje
- čili
Priprema:
Testo:
Dobro promešati brašno, so, šećer i maslac, pa dodati vrele vode i brzo mešati pomoću varjače da ne nastanu grudvice i da masa bude meka. Ostavite je par minuta da odstoji.
Fil:
Za fil kratko propržite luk na malo maslinovog ulja i dodajte narezane šampinjone, malo pasiranog paradajza iz tetrapaka, malo mlevenog čilija, pa prodinstajte. Od testa napravite kuglice i razvucite svaku posebno u ovalni oblik i na tanko. U svaku stavite rendanog sira i dodajte dinstane šampinjone, preklopite i prstima ili viljuškom zatvorite ivice. Tako napunjene empanade pržite u vrelom ulju, a gotove su kada povećaju masu i kada porumene. Izvadite ih i poslažite na papir da pokupi ostatak masnoće, pa poslužite uz salatu po želji.
(Telegraf.rs)