Rumene pitice od krompira i kukuruznog brašna

Veoma neobičan ukus peciva - probajte, svideće vam se!

Sastojci za 12 pitica:

- 175 g brašna

- 1 jaje

- 1/2 kašičice soli

- 50 ml mlake vode

Fil od krompira:

- 500 g  oljuštenog rendanog krompira

- 1 manji luk ( rendani )

- 1/4 kašičica bibera

- 1.5 kašika začina

- 1/5 kašičica tucane ljute paprike

- 75 ml ulja

- 50 ml vode

Za duboko prženje:

- 500 ml ulja

Za posipanje radne površine:

- kukuruzno brašno

Priprema:

Umesite glatko testo za pitice. Uvite u prozirnu foliju i ostavite testo da stoji na sobnoj temperaturu 1 - 3 sata. U tiganju zagrejte ulje, dodajte luk, krompir i dinstajte, dodajte začine i vodu. Dinsatjet dok sve ne omeksa, pa uklonite sa vatre. Od testa oblikovati 12 kuglica. Prekriti prozirnom folijom i neka stoji kratko. Uzmite kuglicu testa i na pobrašnjenoj radnoj površini ( posuta sa kukuruznim brašnom ), razviti na debljinu papira ( najtanje što se može, kao za savijače), u kocku ili krug. Na svaku kocku bliže ivice stavite po 1 do jednu i po kašike fila.

Uviti kao pismo, stim što jedan kraj ivice se ne prebacuje, umotati u pitice prema kraju koji nismo presavili ( ivice navlažite mešavinom gustina i vode ili samo vode da se zalepe ). Ređati na krpu i prekriti prozirnom folijom. Ponovite postupak sa ostalim jufkicama. Umeđuvremenu zagrejte ulje, pa pitice pržite u dubokom ulju dok ne porumene. Ako je potrebno okrenite sa druge strane. Pržene pitice ređajte u činiju prekrivenu papirnatim ubrusom, da se ocede od viška masnoće. Odlične su uz pivo, jogurt, kajmak, ljutkaste umake.

(Telegraf.rs)