Rumene pitice od krompira i kukuruznog brašna
Veoma neobičan ukus peciva - probajte, svideće vam se!
Sastojci za 12 pitica:
- 175 g brašna
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 50 ml mlake vode
Fil od krompira:
- 500 g oljuštenog rendanog krompira
- 1 manji luk ( rendani )
- 1/4 kašičica bibera
- 1.5 kašika začina
- 1/5 kašičica tucane ljute paprike
- 75 ml ulja
- 50 ml vode
Za duboko prženje:
- 500 ml ulja
Za posipanje radne površine:
- kukuruzno brašno
Priprema:
Umesite glatko testo za pitice. Uvite u prozirnu foliju i ostavite testo da stoji na sobnoj temperaturu 1 - 3 sata. U tiganju zagrejte ulje, dodajte luk, krompir i dinstajte, dodajte začine i vodu. Dinsatjet dok sve ne omeksa, pa uklonite sa vatre. Od testa oblikovati 12 kuglica. Prekriti prozirnom folijom i neka stoji kratko. Uzmite kuglicu testa i na pobrašnjenoj radnoj površini ( posuta sa kukuruznim brašnom ), razviti na debljinu papira ( najtanje što se može, kao za savijače), u kocku ili krug. Na svaku kocku bliže ivice stavite po 1 do jednu i po kašike fila.
Uviti kao pismo, stim što jedan kraj ivice se ne prebacuje, umotati u pitice prema kraju koji nismo presavili ( ivice navlažite mešavinom gustina i vode ili samo vode da se zalepe ). Ređati na krpu i prekriti prozirnom folijom. Ponovite postupak sa ostalim jufkicama. Umeđuvremenu zagrejte ulje, pa pitice pržite u dubokom ulju dok ne porumene. Ako je potrebno okrenite sa druge strane. Pržene pitice ređajte u činiju prekrivenu papirnatim ubrusom, da se ocede od viška masnoće. Odlične su uz pivo, jogurt, kajmak, ljutkaste umake.
(Telegraf.rs)