Svinjska pečenica sa povrćem i maslinovim uljem
Divna kombinacija sočnog mesa i laganog povrća!
Sastojci:
- 1 kg svinjske pečenice
- 500 g brokolija
- 2 glavice crnog luka
- 2 krompira
- 1 šargarepa
- maslinovo ulje
- mešavina začina
- med
- limun
- so, biber
Priprema:
Iscedite sok iz polovine limuna pa ga pomešajte s medom. Ovom mešavinom premažite meso. Luk isecite na četvrtine i ubacite ga u vatrostalnu tepsiju. Dodajte krompire isečene na kriške i kriške druge polovine limuna. Sve pospite mešavinom začina, promešajte i napravite malo prostora u sredini za meso pa tu postavite pečenicu. Posolite, pobiberite i sve prelijte mlazom ulja.
Pecite 20-25 minuta na 220°C pa smanjite temperaturu na 190°C i pecite još oko 45 minuta. Dok se meso peče podelite brokoli na cvetove i iseckajte šargarepu na kolutove pa ih izblanširajte. Oko 20 minuta pred kraj pečenja mesa dodajte blanširane šargarepu i brokoli. Pečeno meso ostavite najmanje 15 minuta da odstoji pre serviranja.
(Telegraf.rs)