Marinirani svinjski ražnjići s kikiriki sosom

Sočno meso je još lepše kad se prelije aromatičnim sosom!

Sastojci za 4 osobe:

- 800 g svinjskog mesa

- ulje za pečenje

- 250 g krastavaca

Za marinadu:

- 50 g luka

- 3 čena belog luka

- 1 kašičica rendanog svežeg đumbira

- 3 kašike soja sosa

- 1 kašičica šećera

- 1 kašičica rendane korice limuna

- ½ kašičica začina

- 2 kašičica mlevenog korijandera

Za kikiriki sos:

- 100 g sirovog kikirikija

- 2 kašike ulja

- 2 kašike sojinog sosa

- 1 kašičica smeđeg šećera

- 1 kašika mlevenog korijandera

- 1/3 kašičice kurkume

- 2 kašičice gnječenog belog luka

- 100 ml vode

- 150 ml kokosovog mleka

- 2 kašike limunovog soka

Priprema:

Svinjsko meso narežite na veće kocke (veličine za štapiće za roštilj). Za marinadu, luk i beli luk usitnite u električnoj seckalici u pastu. Dodajte đumbir, sojin sos, šećer, limunovu koricu, korijander i sve dobro promešajte. Pripremljeno meso umešajte u marinadu i ostavite oko 2 sata u frižider.

Marinirano meso nabodite na drvene štapiće i pecite na blago nauljenom tiganju. U međuvremenu pripremite sos od kikirikija, tako da kikiriki raširite po tepsiji i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C tako dugo dok kikiriki ne poprimi lepu zlatnu boju. Ispečenom kikirikiju odstranite ljuske i sameljite ga u električnoj seckalici. Samlevenom kikirikiju dodajte ulje, soja sos, smeđi šecer, korijander, kurkumu, beli luk, vodu, kokosovo mleko, limunov sok i sve dobro izmešajte.

Krastavac operite i narežite na tanke kriške. Ražnjiće poslužite sa sosom i narezanim krastavcima, a po želji možete poslužiti i pomfrit.

(Telegraf.rs)