Sarajevski ćevap od junećeg i jagnjećeg mesa
Ima li šta ukusnije od ćevapa u somunu?
Sastojci za 4 osobe:
- 1,5 kg junetine
- 0,5 kg jagnjetine
- 4 čena belog luka
- 2 kašike sode bikarbone
- so
Priprema:
Meso izrežite na kocke 2 x 2 cm i posolite. Prokuvajte 3-4 zgnječena čena belog luka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostavite da se ohladi, pa prelijte preko mesa i izmješajte. Meso pustite da odstoji preko noći u frižideru. Sutra sameljite meso dva puta na srednjoj veličini sa mašinom za meso, dobro izmješajte rukama ili mašinom za testo.
Ovu smesu pokriti i ostaviti van frižidera na sobnoj temperaturi 4-5 sati, a onda skloniti u frižider. Možete držati u frižideru, upotrebljivo je do 2 dana. Pre samog oblikovanja ćevapa dodajte po želji malo sode bikarbone u smesu da bi ćevapi bili bolji. Dobro promešajte ćevape, oblikujte , pa protisnite kroz limeni špric, da budu kompaktni.
Peći na roštilju na jakoj vatri (po mogućnosti na drvenom uglju). Stalno premazujte rešetku roštilja sa ovčijim lojem dok roštiljate. Sredina ćevapa mora biti malo roza boje kad je pečen. Možete ih poslužiti u lepinji ili sa nekim prilogom od povrća, kao i sa dinstanim pirinčom.
(Telegraf.rs)