Vegetarijanska paelja sa belim vinom
Gurmanski doživljaj u danu bez mesa...
Sastojci:
- 1 glavica sitno seckanog luka
- 100 g isečene paprike
- 100 g paradajza sečenog na kockice
- 100 g tikvica sečenih na kockice
- 100 g graška (može smrznuti)
- 6 iseckanih polutki sušenog paradajza
- 3 vegetarijanske kobasice
- 2 čena seckanog belog luka
- 200 g pirinča
- 600 ml supe
- prstohvat šafrana
- 100 ml belog vina
- nekoliko maslina
- po ukusu soli i bibera
- malo dimljene mlevene paprike
- 1 limun (ili pomorandža) sečen na krugove
- po želji seckani peršun
Priprema:
Na ulju propržiti luk, papriku (može i da je ljutkasta), paradajz i tikvice. Dodati sušeni paradajz, pirinač i beli luk, pa sve još malo propržiti. Naliti supom od povrća i belim vinom. Ubaciti nekoliko maslina, grašak, vegetarijanske kobasice, malo dimljene mlevene paprike, posoliti, pobiberiti i poređati odozgo kolutove limuna (ili pomorandže).
Poklopiti i peći poklopljeno u rerni na 180°C dok pirinač ne upije tečnost, oko 30 minuta. Otklopiti i peći još malo dok se sve lepo ne zapeče. Gotovo jelo posuti seckanim peršunom i poslužiti. Jelo je bogato ukusom, pirinač rastresit i aromatičan, a sve ima dodatnu svežinu limuna koji se peče zajedno sa ostalim sastojcima. Uz paelju poslužite neko belo vino.
(Telegraf.rs)