Zdrava čorba od bundeve sa čili papričicom i maslinovim uljem

Bundeva sada može da se nađe i smrznuta, tokom cele godine!

Sastojci:

- 800 g bundeve

- 1 češanj belog luka

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 manja glavica crnog luka

- 1-2 crvene čili papricice

- 1 cm svežeg đumbira

- 900 ml vode

- 1 kašicica domaćeg začina od povrća

- malo soli i bibera

- po želji sveži korijander ili peršun

- očišcene semenke bundeve, kokosovo mleko ili kisela pavlaka

Priprema:

Očistiti bundevu od semenki i iseći na komade. Peći je u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata. Uz bundevu staviti da se ispeče i koji čen belog luka. Iseckati luk na sitno i dinstati na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati pečeni beli luk, unutrašnjost pečene bundeve i sitno narezane čili papricice. Narendati i ubaciti u lonac đumbir i domaći začin od povrća. Sipatin vodu, pa sve kuvati na laganoj vatri desetak minuta. Usitniti sve u blenderu i vratiti u lonac (ili u samom loncu štapnim mikserom). Začiniti solju i biberom.

Servirati čorbu ukrašenu kašikom kokosovog mleka i svežim korijanderom (ili pešunom). Ko želi, umesto kokosovog mleka može da doda pavlaku, kiselu ili neutralnu. Za posnu varijantu, samo je posuti seckanim peršunom i semenkama bundeve (golicom).

(Telegraf.rs)

Teme