Zdrava čorba od bundeve sa čili papričicom i maslinovim uljem
Bundeva sada može da se nađe i smrznuta, tokom cele godine!
Sastojci:
- 800 g bundeve
- 1 češanj belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manja glavica crnog luka
- 1-2 crvene čili papricice
- 1 cm svežeg đumbira
- 900 ml vode
- 1 kašicica domaćeg začina od povrća
- malo soli i bibera
- po želji sveži korijander ili peršun
- očišcene semenke bundeve, kokosovo mleko ili kisela pavlaka
Priprema:
Očistiti bundevu od semenki i iseći na komade. Peći je u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata. Uz bundevu staviti da se ispeče i koji čen belog luka. Iseckati luk na sitno i dinstati na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati pečeni beli luk, unutrašnjost pečene bundeve i sitno narezane čili papricice. Narendati i ubaciti u lonac đumbir i domaći začin od povrća. Sipatin vodu, pa sve kuvati na laganoj vatri desetak minuta. Usitniti sve u blenderu i vratiti u lonac (ili u samom loncu štapnim mikserom). Začiniti solju i biberom.
Servirati čorbu ukrašenu kašikom kokosovog mleka i svežim korijanderom (ili pešunom). Ko želi, umesto kokosovog mleka može da doda pavlaku, kiselu ili neutralnu. Za posnu varijantu, samo je posuti seckanim peršunom i semenkama bundeve (golicom).
(Telegraf.rs)