Seljački hleb od pšeničnog i raženog brašna

Domaći hleb koji će vas osvojiti mirisom i ukusom...

Sastojci:

I deo:

- 20 g svežeg kvasca

- 500 ml tople vode

- 1 kašičica šećera

- 250 g belog pšeničnog brašna

II deo:

- 500 g raženog brašna

- 250 g belog pšeničnog brašna

- 2 kašičice soli

- 1 kašičica šećera

- 250 ml tople vode

Priprema:

I deo:

Dva dana ranije sveži kvasac usitnite i stavite u odgovarajuću posudu. Kvascu dodajte kašičicu šećera i kašiku brašna, pa sipajte mlaku vodu. Sve izmešajte, pa dodajte ostatak brašna. Dobro izmešajte da masa bude bez grudvica. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon tog vremena nadošlo testo dobro izmešajte, opet pokrijte i ostavite još 24 sata da stoji na sobnoj temperaturi.

II deo:

U posudi izmešajte ražano, belo brašno, so i šećer. Dodajte kiselo testo koje je stajalo dva dana i mlaku vodu. Sve dobro izmešajte varjačom, a onda kad više ne budete mogli mešati varjačom istresite testo na pobrašnjenu podlogu i mesite rukama. Testo je potrebno gnječiti i mesiti baš dugo, 15-20 minuta, uz povremeno dodavanje brašna na dasku, da se ne lepi.

Dobro umešeno testo stavite u posudu, pokrijte krpom i ostavite 1.5 - 2h da naraste. Dizano testo opet izručite na pobrašnjenu podlogu i mesite oko 5 minuta. Testo oblikujte u dve dugačke vekne, stavite u plitak, podmazan pleh, zasecite po površini i ostavite još 1h da narasta. Hleb pecite u rerni zagrejanoj na 220°C, oko 45min.  Pečen hleb umotajte u blago navlaženu krpu i ostavite da se malo prohladi.

(Telegraf.rs)