Seljački hleb od pšeničnog i raženog brašna
Domaći hleb koji će vas osvojiti mirisom i ukusom...
Sastojci:
I deo:
- 20 g svežeg kvasca
- 500 ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- 250 g belog pšeničnog brašna
II deo:
- 500 g raženog brašna
- 250 g belog pšeničnog brašna
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml tople vode
Priprema:
I deo:
Dva dana ranije sveži kvasac usitnite i stavite u odgovarajuću posudu. Kvascu dodajte kašičicu šećera i kašiku brašna, pa sipajte mlaku vodu. Sve izmešajte, pa dodajte ostatak brašna. Dobro izmešajte da masa bude bez grudvica. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon tog vremena nadošlo testo dobro izmešajte, opet pokrijte i ostavite još 24 sata da stoji na sobnoj temperaturi.
II deo:
U posudi izmešajte ražano, belo brašno, so i šećer. Dodajte kiselo testo koje je stajalo dva dana i mlaku vodu. Sve dobro izmešajte varjačom, a onda kad više ne budete mogli mešati varjačom istresite testo na pobrašnjenu podlogu i mesite rukama. Testo je potrebno gnječiti i mesiti baš dugo, 15-20 minuta, uz povremeno dodavanje brašna na dasku, da se ne lepi.
Dobro umešeno testo stavite u posudu, pokrijte krpom i ostavite 1.5 - 2h da naraste. Dizano testo opet izručite na pobrašnjenu podlogu i mesite oko 5 minuta. Testo oblikujte u dve dugačke vekne, stavite u plitak, podmazan pleh, zasecite po površini i ostavite još 1h da narasta. Hleb pecite u rerni zagrejanoj na 220°C, oko 45min. Pečen hleb umotajte u blago navlaženu krpu i ostavite da se malo prohladi.
(Telegraf.rs)