Pohovana riba sa začinima i belim lukom

Da fileti ribe ostanu sočni i dobro začinjeni...

Sastojci za 4 osobe:

Šolja=250 ml

- 3/4 šolje oštrog brašna

- 1/4 šolje glatkog brašna od kokosa

- 1 kašičica belog luka u prahu

- 1/4 kašičice bibera

- 1/4 kašičice čili začina ili mlevene dimljene paprike

- 2 jaja

- 65 ml gazirane mineralne vode

- oko 750 g fileta ribe

- ulje za prženje

Priprema:

Ribu oprati i iseći na manje parčiće, pa osušiti kuhinjskim papirom. U tiganj sipati ulje i zagrejati ga na osrednjoj temperaturi. Dok se ulje greje u posudi umutiti, jaja i dodati sve začine, brašno od kokosa i oštro brašno. Svako parče ribe umočiti u masu od jaja i pržiti dok ne porumeni, oko 7 do 8 minuta sa obe strane. Isprženu ribu vaditi iz tiganja, stavljati na papirni ubrus da pokupi višak masnoće. Poslužiti sa kuvanim pirinčem, krompir salatom ili sa belolučenim brokolijem. Brokoli oprati i iskidati na manje cvetiće. U šerpu sipati vodu, kašicicu soli i pustiti da provri.

Kad je provrelo dodati iskidane cvetiće i kuvati još 4 do 5 minuta. Ocediti od vode i skuvane cvetiće staviti u posudu sa ledenom vodom u koju ste dodali kocke leda. Ostaviti da se potpuno ohladi i da se ocedi višak vode. U manju posudu staviti 2 do 3 kašike jabukovog sirćeta, kašičcu meda, 2 čena pasiranog belog luka, so, biber i 1 kašiku maslinovog ulja, pa sve to umutiti. Oceđeni brokoli staviti u posudu, preliti sa prelivom od sirćeta i ulja, pa poslužiti. Ako neko voli dodajte i pomfrit.

(Telegraf.rs)