Plavi paradajz punjen mlevenom junetinom
Lagan ručak za one koji se hrane zdravo....
Sastojci:
- 2 srednja plava paradajza
- 500 g mlevene junetine
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 paradajz
- 1 jaje
- po ukusu i želji so, biber, cimet, origano i malo prezli
Bešamel sos:
- malo maslinovog ulja
- 2 kašike brašna
- 3 dl mleka
- 50 g gaude
- malo maslaca
Priprema:
U šerpu sipajte ulje i na brzinu izdinstajte sitno seckani luk. Kada je luk gotov dodajte mleveno meso i dinstajte uz stalno mešanje dok ne promeni boju. Zatim stavite sitno seckani paradajz i beli luk, posolite, pobiberite, poklopite, smanjite temperaturu i dinstajte još 15 minuta. Skinite sa ringle, dodajte umućeno jaje, prezle, origano, promešajte i ostavite da se ohladi. U međuvremenu plavi paradajz prepolovite po dužini i kašikom ga malo izdubite, posolite i ostavi desetak minuta da pusti vodu. Zatim ocediti od vode, staviti na dno nauljene vatrostalne posude, posuti ga sa malo ulja i napuniti pripremljenim filom od mlevenog mesa.
Pripremiti bešamel tako što na malo ulja upržimo brašno do svetlo žute boje, polako dodajemo toplo mleko i sve vreme mešamo da se ne stvore grudvice. Posolite, pobiberite i ovako pripremljen bešamel sos sipajte preko napunjenih paradajza. Odozgo narendajte gaudu i rasporedite nekoliko listića maslaca. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
(Telegraf.rs)