Mešana salata s feta sirom
Osvežavajuća i lagana večera...
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kašičica samlevenog kumina
- 1 crvena paprika
- 250 ml marniranih artičoka
- 3 zrela paradajza
- 50 ml crnih maslina
- 50 ml sitno isečene nane ili bosiljka
- 100 g smrvljene fete
- 1 pita hleb (sličan tortiji, samo deblji)
- 250 g skuvanog kelja
Preliv:
- 1 limun (sveze isceđen sok)
- 30 ml masliniovog ulja
- 3 čena propasiranog belog luka
Priprema:
Ako koristite pita hleb, sa četkicom premazati obe strane uljem i posolite sa 1/2 kašičice mlevenog kumina. Prepeći ga u tosteru ili u rerni na 230°C oko 2 do 4 minuta. Papriku oprati i iseći na kocke. Ako su vam srca od artičoka velika, isecite ih na manje komade i ocedite ih od viška marinade. Skuvani kelj, procediti pa preliti hladnom vodom, da zadrži onu lepu zelenu boju, pa preseći ih na pola. Grubo narežite paradajz. Sve ovo staviti u veću činiju, iz koje ćete poslužiti salatu. Preseći masline na pola, pa dodaj u činiju zajedno sa nanom ili bosiljkom i pospite smrvljenom fetom. Pita hleb iskidati na sitnije komadiće pa dodati povrću.
Iscediti sok od limuna, dodati propasirani beli luk i maslinovo ulje i žicom sve sjediniti da dobijete kremastu tečnost. Preliti preko salate, sve dobro izmešati, pa poslužiti kao večeru, sa ili bez pita hleba kao prilog. Salatu napraviti najmanje dva sata pre sluzenja, da se ukusi sjedine.
(Telegraf.rs)