Posna čorba od sočiva i zelene paprike

Lagano jelo za letnji ručak ili večeru...

Sastojci za 4 osobe:

- 200 g sočiva

- 1 izrendana šargarepa

- 1 srednji krompir, iseckan na kockice

- 1 glavica sitno isečenog crnog luka

- 2 čena belog luka

- 1,5 l vode

- 2 kašike maslinovog ulja

- po ukusu začin, biber, so, tucana ljuta paprika

- sitno iseckan peršun

Priprema:

U manju šerpu sipati maslinovo ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša i postane staklast. Dodati izrendanu šargarepu, očišceno i oprano sočivo, sitno iseckan beli luk i pržiti samo nekoliko minuta, mešajuci i na kraju dodati sitnije sečen krompir i njega propržiti zajedno sa sočivom, samo minut, ali mešajte da vam se ne zalepi za dno šerpe i onda naliti sa vodom i kuvati dok se povrće i sočivo ne skuvaju, oko dvadesetak minuta.

Skloniti sa ringle, posoliti i pobiberiti i po ukusu dodati suvi začin i štapnim mikserom sve samleti. Vratiti nazad na ringlu, kuvati dalje i dodati još tečnosti, po želji. Kad je ponovo provrelo, skloniti sa ringle, sipati u tanjir, posuti sa tucanom ljutom ili slatkom paprikom, posuti sa sitno isekanim peršunom i preliti sa malo maslinovog ulja, pa poslužiti toplo.

(Telegraf.rs)