Preukusno pečena patka sa sokom od pomorandže
Stvarno treba probati ovaj specijalitet!
Sastojci:
- 1 patka (težine oko 1.5 kg)
- 1 sok od pomorandže
- 0.5 dl ulja
- 20 g maslaca
- 0.5 dl mleka
- so po potrebi
- biber po zelji
- začin po okusu
Priprema:
Patku oprati i dobro osušiti, zatim unutrašnjost natrljati začinom i uljem. Ostatak ulja politi po posoljenoj patki, te je stavite u rernu. Poslje pola sata pečenja politi je sa malo mleka, a kasnije je još polivati vlastitim sokom. Kad je patka skoro gotova, izvaditi je iz rerne, natrljati maslacem i politi isceđenim sokom pomorandže. Vratiti je u rernu i do kraja pečenja je još polivati sokom koji se napravio tokom pečenja.
Pečenu patku ostaviti malo da se ohladi, zatim je iseći po pozicijama, složiti na tanjir i eventualno politi vlastitim sokom. Poslužiti je sa prilozima po želji i salatom po izboru.
(Telegraf.rs)