Pirinač sa povrćem i susamovim uljem
Lagani prolećni ručak, koji se brzo pripremi...
Sastojci za 4 osobe:
Mera je šolja od 2 dl
- 4 šolje kuvanog i ohlađenog pirinča
- 3 kašike maslaca
- 3 umućena jaja
- 2 srednje šargarepe isečene na kockice
- 1 glavica sitno isečenog luka
- 3 čena izgnječenog belog luka
- 1/2 šolje zamrznutog graška
- 1/3 šolje zamrznutog kukuruza šećerca
- 1 veza sitno isečenog mladog luka
- 4 kašike soja sosa
- 1 kašika ostriga sosa
- so i biber
- 1 kašičica susamovog ulja
Priprema:
Zagrejati u velikom tiganju 1/2 kašike maslaca, ispržiti jaja i izručiti na tanjir, pa ih usitniti. U istom tiganju zagrejati kašiku maslaca, dodati luk, šargarepu, grašak, kukuruz i beli luk. Posoliti, pobiberiti i dinstati 5 minuta da povrće omekša. Dodati ostatak maslaca, pojačati temperaturu i kada se maslac otopi, odmah dodati ohlađeni pirinač, mladi luk i oba sosa. Mešati oko 3 minuta da se pirinač proprži. Na kraju umešati usitnjena pržena jaja, susamovo ulje i skloniti sa vatre, pa poslužiti toplo.
(Telegraf.rs)