Skandinavsko pečeno pile na maslacu
Pile, maslac, začini - može li bolje?
Sastojci:
- 1,5 kg celo pile
- 50 g maslaca
- 1 kašika svežeg ili suvog sitno seckanog estragona
- 1/4 glavice belog luka
- malo začina i bibera
Za sos:
- 1 kašika brašna
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika estragona
- 2 kašike ceđenog limuna
- malo soli i bibera
- 150 ml vode
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Pomešajte maslac, beli luk, estragon i začine, pa sa pola smese napunite pileću šupljinu. Prstima odignite kožu pileta od mesa i namažite smesom sa svih strana. Okrenite pile prsima na dole u pleh za pečenje i pecite oko 40 min. Prevrnite na drugu stranu, prelijte sokovima koji su u plehu i pecite jos nekih 30 min. Kada je pećeno ocedite sokove u pleh, pile premestite u posudu s poklopcem i stavite sa strane.
Pleh stavite na šporet, zagrevajte i uz mješanje dodajte brašno pa kuvajte 1 minut. Dodajte pavlaku, estragon, vodu, limunov sok, so i biber i kuhajte još 2-3 minuta, dok se malo ne zgusne. S malo sosa prelijte pile, a ostatak poslužite posebno za prelivanje isečenog pileta. Možete uz pile ubaciti šargarepu i peršun kao prilog ili po želji nešto drugo.
(Telegraf.rs)