Španski pirinač sa račićima
Nešto novo i jako, jako ukusno!
U ovo jelo, originalno se stavlja mastilo sipe. Kod nas ono može da se nađe u većim ribarnicama (male kesice od 4 g) ali ako ga ne nađete, jelo spremite bez njega.
Sastojci za 4 osobe:
Sos:
- paradajz sos
- paradajz pire
- ulje
- so
- feferoni
- 3 čena belog luka
- kašičica sirćeta
Pirinač:
- 4 šoljice za kafu pirinča
- kašičica karija
- so
- ulje
- voda za kuvanje
Račići sa lukom:
- dve glavice luka srednje veličine
- kašičica soli i šećera
- kašičica sirćeta
- tri kašike limunovog soka
- jedna do dve kašike ulja
- pakovanje račica (cca 250 g)
- opciono: mastilo sipe
Priprema:
Izdinstati malu glavicu luka na ulju, pa u to dodati paradajz sos i paradjz pire. Poklopiti i ostaviti da voda iz sosa malo ispari. Zatim dodati jednu feferonu, tri čena belog luka, kašičicu sirćeta, soli i vode. Poklopiti i pustiti da provri, nakon toga smanjiti vatru i pustiti tako dvadesetak minuta da se krčka. Luk izdinstati u tiganju bez ulja. Kad luk malo porumeni dodati so, šećer, ulje i tri kašike limunovog soka. U smesu sa lukom dodati račiće i promešati, pa dinstati desatak minuta na laganoj vatri i skloniti sa šporeta.
Potopiti pirinač tri sata pre pravljenja u toplu vodu. Nakon što je pirinač odstojao sipajte ga u ključalu vodu u koju ste stavili so i krkumu. Kada se pirinač skuvao procedite vodu kroz cedaljku. Posle vratite tako isceđen pirinač u šerpu, stavite ulja dve kašike, promešajte, dodajte smesu sa račićima i poklopite poklopcem koji ste prethodno zamotali u kuhinjsku krpu. Ostaviti da se pirinač upari jedno desetak do petnaest minuta, pa pomešati pirinač sa smesom luka i račića - a onda dodjate i mastilo sipe.
Kad je sve gotovo servirajte pirinač sa sosom. Uz to možete i da pirinač pospete jogurtom za one koji ne vole sos od paradajza i feferona.
(Telegraf.rs)