Domaći topljeni sir u listićima - lak i jednostavan za pripremu!
Domaći sir u listićima je mnogo zdraviji - a sami birate ukus!
Topljeni sir, sir u listićima, tost sir su različita imena za proizvod o kome smo do sada mogli da pročitamo svašta. Recimo da se prave od sireva koji su vraćeni pokvareni i oštećeni iz prodavnica, ili im je rok trajanja istekao!
Zato (a i zbog cene i ukusa) vredi da topljeni sir u listićima napravite sami kod kuće!
Potrebno je:
- 1 prepuna kašika želatina
- 2/5 šolje punomasnog mleka
- jedna kocka maslaca, odokativno veličine dve kutije šibica
Kad se sve zagrejalo (slabija temperatura ringle) ubacite:
- 1.5 šolja rendane gaude
- malo soli i bibera
- malo kajenske paprike da sir bude ljut
- malo suvih vrganja mlevenih u mlinu za kafu da sir bude i lep (opciono)
Čim se gauda otopila, sklonite sam masu s ringle, sve malo rashladite i prespite u plastični poslužavnik. Dodatno prohlađeno sam stavite u frižider i kad se stegne, secite nožem i ređajte na isečene listove papira za pečenje. Da izgleda isto onako kako nam prodaju u prodavnici
Recept i fotografija pripreme: blog Vitki Gurman
Proces proizvodnje izgleda ovako: