Riba na roštilju sa krompirom i limunom

Stiže proleće i vreme je da raspalite roštilj!

Sastojci za 6 osoba:

- 1,5 kg ribe po izboru

- 4 čena belog luka

- 150 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

- so

- grančica ruzmarina

- 1 vezica peršuna

- 1 kašika začina

Za prilog:

- 600 g krompira

- 150 g mladog luka

- 50 ml sirćeta

- 100 ml maslinovog ulja

- so

- crni biber

Priprema:

U maslinovo ulje dodajte začin, promešajte, pa tom mešavinom dobro natrljajte ribu. Ribu pecite na zagrejanom roštilju, povremeno premazujući grančicom ruzmarina umočenom u preostalo maslinovo ulje sa začinom. Dok se riba peče pripremite prilog. Beli luk sitno naseckajte, dodajte naseckano lišce peršuna i zajedno dobro izmešajte. Krompir koji ste skuvali u ljusci kratko ohladite, oljuštite i narežite na kriške, dodajte narezani mladi luk, dodajte maslinovo ulje i sirće, pa lagano izmešajte.

Toplu ribu pospite pripremljenim prilogom, zalijte maslinovim uljem i poslužite s krompir salatom. Ako neko želi , ribu može poslužiti samo sa celim kuvanim krompirom, uz krišku limuna.

(Telegraf.rs)