Pita od bundeve sa sirom i nanom

Mirisna pita za ukusan početak dana!

Sastojci:

Za fil:

- 180 g luka

- 800 g bundeve

- 40 ml maslinovog ulja

- 8-10 listića sveže nane

- 250 g feta sira

- 4 jaja

- 1-2 kašike prezli

- biber

Za testo:

- 500 g brašna

- 1 prašak za pecivo

- 1 kašičica soli

- 300 ml mleka

- 2 jaja

- 150 ml ulja

Priprema:

Za fil možete uzeti bilo koju vrstu bundeve. Bundevu razrežite, očistite od koštica, oljuštite koru i narežite na komadiće. Na maslinovom ulju popržite sitno narezan luka i dodajte komadiće  izrezane bundeve. Dinstati dok tečnost koju bundeva ispusti, ne ispari, pa staviti sa strane da se smesa ohladi. U ohlađeno dodati sitno seckane listiće nane (ili nekog drugog mirisnog bilja), izmrvljen feta sir, razmućena jaja, prezle i biber.

Testo:

Pomešati brašno, prašak za pecivo i so, pa tome dodati mokre sastojke - mleko, razmućena jaja i

ulje, pa zamestiti testo. Testo podeliti na dva dela, jedan deo razviti, prebaciti u lim, malo podignuti rubove, pa napuniti smesom. Razviti i drugi deo i prekriti preko smese, pritisnuti malo  ivice i staviti da se peče na 180°C dok lepo ne požuti. Pitu dobro ohladiti, pa poslužiti uz jogurt.

(Telegraf.rs)