Domaća kobasica sa više vrsta mesa i začina
Svi kažu da su domaće kobaje najbolje - a da li znate kako se prave?
Mesni fil za 10 kg:
- 6 kg svinjske plećke srednje mlevene
- 3 kg svinjskog buta krupno mlevenog
- 1 kg tvrde slanine (sitno mlevene)
- 300 g junetine sitno mlevene
- svinjska creva
Začini:
- 200 g soli
- 35 g belog bibera
- 25 g slatke mlevene paprike
- 120 g belog luka sitno sitno seckanog
- 1 kašičica čilija
- 1/2 kašike šećera
Priprema:
U propasirajte sitno seckani beli luk i ubacite ga u šolju mlake vode. Razmutite u toj vodi začine, precizno izmerene. Pomešajte začine sa mesom i više puta promešajte smesu, sa pauzama. Najbolje je da punite creva filom tek sutradan.
Ostavite ih da se prosuše na promaji. Prosušene kobasice na promaji, možete dimiti ili ostaviti u zamrzivaču, pa spremati po potrebi.
Saveti:
- koristite preciznu vagu
- ako želite približno da vidite rezultat ispržite tanke pljeskavice, pa probajte da li vam ukus odgovara.
(Telegraf.rs)