Domaća kobasica sa više vrsta mesa i začina

Svi kažu da su domaće kobaje najbolje - a da li znate kako se prave?

Mesni fil za 10 kg:

- 6 kg svinjske plećke srednje mlevene

- 3 kg svinjskog buta krupno mlevenog

- 1 kg tvrde slanine (sitno mlevene)

- 300 g junetine sitno mlevene

- svinjska creva

Začini:

- 200 g soli

- 35 g belog bibera

- 25 g slatke mlevene paprike

- 120 g belog luka sitno sitno seckanog

- 1 kašičica čilija

- 1/2 kašike šećera

Priprema:

U propasirajte sitno seckani beli luk i ubacite ga u šolju mlake vode. Razmutite u toj vodi začine, precizno izmerene. Pomešajte začine sa mesom i više puta promešajte smesu, sa pauzama. Najbolje je da punite creva filom tek sutradan.

Ostavite ih da se prosuše na promaji. Prosušene kobasice na promaji, možete dimiti ili ostaviti u zamrzivaču, pa spremati po potrebi.

Saveti:

- koristite preciznu vagu

- ako želite približno da vidite rezultat ispržite tanke pljeskavice, pa probajte da li vam ukus odgovara.

(Telegraf.rs)