Idealno pečena patka sa pomorandžom

Mirisno i sočno pečenje

Sastojci za 4 osobe:

- 1 patka (oko 2 kg)

- 2 pomorandže

- 1 luk

- nekoliko grančica timijana

- 1 kašika slatke mlevene paprike

- 200 g heljde

- 2-3 kašike ulja

- so, biber

Priprema:

Pripremiti patku, pomorandže, timijan i luk. Uz malo ulja i soli  izmešati crvenu slatku papriku i iscediti sok od jedne pomorandže. Staviti patku u nauljenu  posudu za pečenje pa je sa pripremljenom marinadom od ulja i crvene paprike premazati  sa svih strana.  Ostatke isceđene pomorandže ugurati u trbušnu šupljinu. Nakon toga  patku lagano preliti sokom od pomorandže.

Drugu pomorandžu narezati na kolutove i poređati oko patke. Dodati još dve polovine luka pa sve posipati listicima timijana ili suvim timijanom.  Staviti u rernu zagrejanu na 180°C i pokriti poklopcem ili folijom,  peći 90 minuta, a zatim nastaviti otkriveno peći još 30 minuta. Izvaditi iz rerne, malo ohladiti, iseći na komade i poslužiti.

(Telegraf.rs)