Ćufte iz rerne, servirane s paradajz sosom
Ćuftice ne moraju da budu kuvane u paradajz sosu - probajte nešto novo!
Sastojci:
- 250-300 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 kriška hleba
- 1 šargarepa, ne velika
- ½ crvene paprika
- so,biber,začin, mlevena crvena paprika, sušen peršun
Za sos:
- 4-5 kašika paradajiz sosa
- 2 dl vode
- 1-2 kašičice šećera
- začini po želji
- so
Za pohovanje:
- 1 jaje
- brašno, prezle
- sir rendani
Priprema:
Mleveno meso staviti u posudu, a hleb potopiti u vodu da omekša. Luk, beli luk, papriku i šargarepu naseckati sitno, pa pomešati sve sa mesom i dodati hleb, koji prvo iscedimo, izmrvimo, pa dodamo sve začine i izmešamo zajedno.
Ruke malo nauljiti pa praviti male cufte i pohovati ih sljedecim redom: - brasno, jaje, prezle, pa slagati u nauljenu vatrostalnu tepsiju i staviti da se peče oko 15 min na 200°C sa obe starane. Okrenuti prilikom pecenja i drugu stranu cufte kako bi se ravnomerno ispekle.
Za to vreme na malo maslinovog ulja staviti paradajz sos, šećer i začine sa vodom, promešati i staviti da malo proključa, pa politi po cuftama kad porumene i posuti sa narendanim sirom. Vratiti još oko 20 min u rernu da krčka. Poslužite po ukusu sa testeninom, pirinčem, pireom…
(Telegraf.rs)