Preukusan pileći kari s obiljem mirisnih začina
Svi će vam tražiti još jedna tanjir!
Sastojci:
Kari masala:
- 4 klinčića
- 2 zelena kardamoma
- 1 lovorov list
- 5-6 zrna crnoga bibera
- 3 srednja luka
- 1 kašika rendanog belog luka
- 1 kašika rendanog đumbira
- 400 g pelata (otprilike jedna konzerva)
- 1 svež zeleni čili
- so
- ulje
Ostalo:
- 8 malih pilećih bataka (ili drugih delova, po želji)
- 1 sušeni čili
- 1 štapić cimeta
- 1 crni kardamom
- ½ kašičice kurkume
- 1 kašičica garam masale
- 1 kašičica kumina u prahu
- 1 kašika korijandera u prahu
- so
- ulje
- sveži korijander
- par kapi soka limete
Priprema:
Prvo treba pripremiti meso, skinuti kožu, izrezati ga na manje komadiće i staviti u frižider dok se priprema tzv. masala.
Kari masala (miks začina):
Na vrelo ulje staviti klinčiće, zeleni kardamom, lovorov list i crni biber u zrnu. Pržiti dok začini ne otpuste miris. Zatim dodati sitno iseckan luk, a nakon otprilike 5 minuta đumbir, beli luk i svež zeleni čili. Nakon sto je luk omeksao (pazite da ne izgori), dodajte konzervu paradajza i dinstajte neko vreme, pa posolite. Iz paradajza treba da ispari sva voda. Kada se ulje počne odvajati na stranu, masala je gotova. Ohladite je, a zatim umutite u blenderu u glatki krem.
Ponovno zagrejte ulje i na njega stavite štapić cimeta, sušeni čili i crni kardamom. Nakon pola minuta dodajte kurkumu. Zatim na tome prodinstajte meso, samo nakratko, kako bi mu zatvorili pore i vratite ga natrag na tanjir. Sada na cimet, kardamom, sušeni čili i kurkumu dodajte masalu. Dok je dinstate, dodajite joj pomalo korijander i kumin u prahu, te garam masalu.
Zalijte s malo vode, kako bi se smesa bolje povezala. U smesu stavite piletinu, dodajte još malo vode kako bi meso bilo pokriveno, posolite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri. Povremeno promešajte. Na kraju ukrasite svežim listićima korijandera i sa par kapi limete. Kari ne sme biti redak, mora imati dovoljnu količinu gustoga sosa, koji se jede s pirinčem ili indijskim pogačicama.
(Telegraf.rs)