Neodoljivi gulaš sa srnećim mesom i vrganjima
Isplanirajte da ovo spremite za neki vikend...
Sastojci:
- 1 kg srnetine (but ili plećka)
- 120 g suve slanine
- 2 glavice crvenog luka
- 300 g mladih vrganja
- 1/2 supe od povrća
- 2-3 lovorova lista
- biber u zrnu
- 1 kašika gustina
- so, biber, začin, crvena paprika, ljuta tucana paprika, peršunov list
Priprema:
Srneće meso preko noći ostavite u vodi sa dosta naseckanog belog luka, a sutradan meso izvadite, ocedite i isecite na kocke. Crveni luk iseckati sitno, malo posoliti i dinstati u široj šerpi na malo ulja. Slaninu iseckati sitno i dodati luku pa dinstati dok se fino ne otopi i uprži. U luk dodati meso i mešati varjačom da se zapeče sa svih strana i promeni boju, potom zaliti sa malo supe, dodati biber u zrnu, lovor, poklopiti, smanjiti vatru i ostaviti da se krčka sat i po vremena.
Povremeno promešati i još doliti supe. Nakon sat i po, vrganje oprane, očišćene i iseckane na tanke listiće dodati mesu, promešati, poklopiti i dinstati na laganoj vatri još pola sata. Kašiku gustina razmutiti u malo vode, dodati kašičicu crvene paprike, malo začina, bibera i sipati u gulaš.
Ostaviti još par minuta da se gustin ukuva i gulaš fino zgusne. Dodati ljutu papričicu i još soli po ukusu, pa posuti peršunovim listom. Služiti uz pirinač, pire krompir ili prilog po želji.
(Telegraf.rs)