Mekana, pohovana, piletina u sosu od pomorandže

Zanosno lep ručak kao iz restorana

Sastojci:

- 900 g pilećeg filea

- 3 jaja

- 1,5 kašičica soli

- 1 šolja kukuruznog skroba

- ½ šolje brašna

- ½ kašičice belog bibera

- ulje za prženje

- 1 supena kašika đumbira, sitno iseckan ili narendan

- 1 supena kašika belog luka, sitno iseckan

- 1 kafena kašičica tucane ljute crvene paprike

- 2 komada iseckanog mladog crnog luka

- 2 supene kašike pirinčanog vina

- 1 supena kašika kukuruznog skroba

- 1 supena kašika susamovog ulja

Za sos:

- 8 supenih kašika soja sosa

- 1 šolja vode

- 4 ravne supene kašike smedjeg šećera

- 4 supene kašike sveže cedjenog soka od pomorandže

- 1 supena kašika sveže naredane korice od pomorandže

Priprema:

Umutite jaja, dodajte so, biber i jednu supenu kašiku ulja, pa sve dobro promešajte. Pomešajte kukuruzni skrob i brašno, te sjedinite sa smesom od jaja i začina.Dodajte piletinu i dobro promešajte da se meso obloži smesom za pohovanje. Ugrejte ulje i pržite 2-4 minuta komade ili dok ne postanu zlatno žuti.

Kada je gotovo izvadite piletinu i stavite na upijajući ubrus. Sve sastojke za sos, osim, rendane pomorandžine korice pomešajte i ostavite sa strane. Očistite vok i držite ga 10-15 sekundi na najjačoj temperaturi. Dodajte 1 supenu kašiku ulja, đumbir, beli luk i kratko pržite dok ne zamiriše, a onda dodajte tucanu papriku, mladi luk i pirinčano vino, te kratko promešajte.

Dodajte ranije pripremljeni sos od pomorandže i pustite da provri, zatim razmutite 1 supenu kašiku kukuruznog skroba u malo vode pa i to dodajte. Mešajte 1-2 minuta dok se zgusne. Dodajte susamovo ulje i rendanu koru pomorandže, promešajte dobro, i zatim dodajte ispohovanu piletinu, mešajte da se ujednačeno obloži sosom i poslužite.

(Telegraf.rs)