Punjena ćurka s bogatim dodacima
Ručak za više osoba i za porodična okupljanja....
Sastojci:
- ćurka od 4 kg
- 220 g prezli
- vezica peršuna
- majčina dušica
- kašika sušenog majorana
- biber
- ½ čašice kajenskog bibera
- ¼ kašičice narendanog muskatnog oraščića
- kašičica soli
- narendana kora limuna
- 270 g putera
- 2 žumanceta
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Peršun operite i sitno iseckajte. Za fil dobro izmešajte prezle, peršun, majčinu dušicu, majoran, obe vrste bibera, muskatni oraščić, so i limunovu koru. Dodajte 120 g putera i dobro promešajte, pa umešajte i žumanca. Navlaženim rukama lagano podignite kožu sa obe strane ćurećih grudi i podvucite prste odižući kožu od mesa. Zatim ispod kože rasporedite pripremljen fil, pa kožu pažljivo povucite i ivice uvucite u otvor. Noge povežite kuhinjskim koncem. Potom ostatkom putera premažite celu ćurku.
Stavite je na rešetku pleha za pečenje i pokrijte folijom. Pecite je tri i po sata, a na svakih 15 minuta podlivajte rastopljenim puterom. Potom sklonite foliju pa ćurku pecite još 20-30 minuta. Ostavite je da odstoji pokrivena folijom najmanje pola sata pre sečenja.
(Telegraf.rs)