Punjena ćurka s bogatim dodacima

Ručak za više osoba i za porodična okupljanja....

Sastojci:

- ćurka od 4 kg

- 220 g prezli

- vezica peršuna

- majčina dušica

- kašika sušenog majorana

- biber

- ½ čašice kajenskog bibera

- ¼ kašičice narendanog muskatnog oraščića

- kašičica soli

- narendana kora limuna

- 270 g putera

- 2 žumanceta

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Peršun operite i sitno iseckajte. Za fil dobro izmešajte prezle, peršun, majčinu dušicu, majoran, obe vrste bibera, muskatni oraščić, so i limunovu koru. Dodajte 120 g putera i dobro promešajte, pa umešajte i žumanca. Navlaženim rukama lagano podignite kožu sa obe strane ćurećih grudi i podvucite prste odižući kožu od mesa. Zatim ispod kože rasporedite pripremljen fil, pa kožu pažljivo povucite i ivice uvucite u otvor. Noge povežite kuhinjskim koncem. Potom ostatkom putera premažite celu ćurku.

Stavite je na rešetku pleha za pečenje i pokrijte folijom. Pecite je tri i po sata, a na svakih 15 minuta podlivajte rastopljenim puterom. Potom sklonite foliju pa ćurku pecite još 20-30 minuta. Ostavite je da odstoji pokrivena folijom najmanje pola sata pre sečenja.

(Telegraf.rs)