Slana torta: opčinjavajući miks šunke i pavlake sa spanaćem

Naš predlog za ukusno predjelo ili večeru

Sastojci:

- 1 kg spanaća

- so, biber

- zemička potopljena u mleko

- 50 g putera

- 4 žumanceta

- 2 dl kisele pavlake

- 6 belanaca

- brašno

- 200 g sitno iseckane šunke

Priprema:

Očišćen i opran spanać skuvajte u slanoj vodi, dobro ocedite i sameljite zajedno sa isceđenom zemičkom. Umešajte 10 g putera, jedno po jedno žumance i 1 dl pavlake, a od belanaca ulupajte čvrst sneg. Dosolite po potrebi, pospite sveže samlevenim biberom i pažljivo umešajte u sneg. Izlijte u pleh podmazan puterom i posut brašnom, stavite u rernu umereno zagrejanu na 220 stepeni i pecite pola sata.

Pečenu tortu presecite, pa donju polovinu nafilujte sitno iseckanom šunkom pomešanom sa 0,5 dl pavlake. Poklopite, prelijte preostalim puterom i pavlakom i odmah poslužite.

(Telegraf.rs)