Čorba od suvih i svežih pečuraka
Čorbica bogata zdravim sastojcima!
Sastav:
- 30 g sušenih pečuraka
- glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 čena belog luka
- 500 g pečuraka
- 2 kašike ulja
- ½ dl belog vina
- 1,2 l bujona
- kašika paradajz pirea
- so, biber
- kašika balzamiko sirćeta
- vezica peršuna
Priprema:
Sušene pečurke prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoje 20 minuta. Obe vrste luka i šargarepu očistite i iseckajte. Sveže pečurke prebrišite mokrom krpom, pa ih očistite i krupno isecite. U šerpi sa debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrejte ulje pa prodinstajte crni luk i šargarepu 10 minuta da omekšaju, zatim dodajte beli luk i dinstajte još pola minuta.
Ubacite nasečene sveže pečurke i dinstajte dok ne počnu da puštaju tečnost. Pojačajte vatru, pa kad ispari veći deo tečnosti, prelijte belim vinom. Kada u šerpi ostane otprilike polovina tečnosti, dolijte bujon i umešajte paradajz pire. Potopljene sušene pečurke sitno iseckajte i dodajte u supu.
Vodu u kojoj su se namakale procedite, pa i nju umešajte u supu. Posolite i pobiberite po ukusu i kuvajte još 20 minuta. Umešajte balzamiko sirće i po potrebi još začinite, a pre posluživanja pospite iseckanim peršunom.
(Telegraf.rs)