Čorba od suvih i svežih pečuraka

Čorbica bogata zdravim sastojcima!

Sastav:

- 30 g sušenih pečuraka

- glavica crnog luka

- 2 šargarepe

- 2 čena belog luka

- 500 g pečuraka

- 2 kašike ulja

- ½ dl belog vina

- 1,2 l bujona

- kašika paradajz pirea

- so, biber

- kašika balzamiko sirćeta

- vezica peršuna

Priprema:

Sušene pečurke prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoje 20 minuta. Obe vrste luka i šargarepu očistite i iseckajte. Sveže pečurke prebrišite mokrom krpom, pa ih očistite i krupno isecite. U šerpi sa debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrejte ulje pa prodinstajte crni luk i šargarepu 10 minuta da omekšaju, zatim dodajte beli luk i dinstajte još pola minuta.

Ubacite nasečene sveže pečurke i dinstajte dok ne počnu da puštaju tečnost. Pojačajte vatru, pa kad ispari veći deo tečnosti, prelijte belim vinom. Kada u šerpi ostane otprilike polovina tečnosti, dolijte bujon i umešajte paradajz pire. Potopljene sušene pečurke sitno iseckajte i dodajte u supu.

Vodu u kojoj su se namakale procedite, pa i nju umešajte u supu. Posolite i pobiberite po ukusu i kuvajte još 20 minuta. Umešajte balzamiko sirće i po potrebi još začinite, a pre posluživanja pospite iseckanim peršunom.

(Telegraf.rs)