Pečena junetina sa šargarepom
Pečenje čiju sočnost i neponovljiv ukus ćete dugo pamtiti...
Sastojci:
- 2-2,5 kg junetine sa koskama
- 4 kašike ulja
- 50 g putera
- glavica crnog luka
- 100 g prezli
- 100 g senfa
- jaje
- 4 šargarepe
- so, biber, ruzmarin
Priprema:
Meso pre pečenja izvadite iz frižidera da bi poprimilo sobnu temperaturu. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Ako na mesu ima masnoće, zasecite je oštrim nožem, pa meso dobro natrljajte solju, biberom, ruzmarinom i uljem. Luk oljuštite i sitno iseckajte. U šerpi rastopite puter pa prodinstajte luk tako da postane staklast. Sklonite sa vatre i ostavite da sve prohladi.
Prezle stavite u veću činiju, prelijte ih mešavinom senfa i 1 di vode, pa dodajte dinstan luk i jaje. Smesu posolite i pobiberite, dobro promešajte i ravnomerno rasporedite po mesu izbegavajući ivice. Pokrijte komadom podmazane aluminijumske folije. Šargarepu očistite, isecite uzduž napola i poređajte u pleh, pa odozgo stavite meso i sipajte malo vode.
Stavite u rernu i odmah smanjite vatru na 200 stepeni. Pecite jedan sat, pa sklonite foliju i pecite još pola sata. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta pre sečenja.
(Telegraf.rs)