Pica napolitana
Uvek omiljeno jelo za svako doba, sa sirom i sardinama
Sastojci:
- 200 g mekog brašna
- 50 g parmezana
- 30 g putera
- 12 maslina
- 10 g kvasca
- 2 kašike ulja
- 1 jaje
- 1 dl mleka
- 1 mala konzerva sardina
- 1 paradajz srednje veličine
- 1/2 kašičice soli
- malo šećera
Priprema:
U vanglu staviti prosejano brašno, napraviti u sredini malo udubljenje i u njega staviti kvasac i mlako mleko. U to umešati vrlo malo šećera i malo brašna, tako da se napravi smesa od kvasca koju treba prekriti sa nekoliko supenih kašika brašna. Ostaviti testo da odleži 15 minuta blizu toplog šporeta, a zatim dodati puter, umućeno jaje i so. Zaliti mlekom, pa mutiti varjačom dok masa ne postane šupljikasta.
Pokriti testo čistom platnenom salvetom i ostaviti ga da naraste, tj. da postane dvostruko veće. Okruglu dublju tepsiju premazati puterom, oblikovati testo, spustiti ga u tepsiju, pokriti uljem i staviti nadev, ali tako da ostane bar 2 cm slobodnog prostora do ivice kako se nadev ne bi prelio.
Nadev:
Paradajz oljuštiti, iseći na tanke listove, pažljivo mu odstraniti seme, pa ga složiti preko testa. Preko paradajza staviti ribu, tj. sardine iz konzerve u vidu romba, poređati na ravnomernom odstojanju masline i na kraju staviti nastrugan parmezan. Peći u dobro zagrejanoj rerni na jakoj vatri 200-250°C 20-30 minuta i servirati vruće.
(Telegraf.rs)