Pečena kari piletina
Hrskavo pileće meso sa karijem, urmama i bademima
Sastojci:
- pile od 1,5 kg
- so i biber
- kari
- 40 g ulja
- glavica crnog luka
- 2 zelene paprike
- 1/4 l supe
- 200 g pirinča
- 12 urmi
- čaša jogurta
- 1 kašičica gustina
- 3 kašike prženih badema
- voda
Priprema:
Pile očistite, operite i isecite na manje komade. Ostavite po strani batake i krilca, a sa ostatka uklonite kosti. Meso posolite, pobiberite i pospite karijem. U tiganju zagrejte ulje i stavite komade piletine da se prže dok ne porumene sa svih strana. Očistite i iseckajte crni luk, pa ga dodajte piletini tako da se i on prodinsta na tihoj vatri. Papriku očistite, operite i isecite na tanke trake pa je dodajte piletini i pola sata kuvajte na umerenoj vatri. Gotovu piletinu izvadite iz tiganja i ostavite na toplom mestu.
Procedite supu u kojoj se kuvala, a gustin umutite sa malo vode, pa dodajte supi i stalno mešajući ostavite par trenutaka da vri dok se ne zgusne. Urme očistite od kostiju i podelite ih na polovine, spustite u sos i umešajte u sve to jogurt. Po ukusu još začinite karijem i solju. Sos dobro podgrejati, ali ne dozvoliti da ponovo vri. Pirinač skuvajte u slanoj vodi, procedite ga i stavite na posudu na kojoj ćete poslužiti jelo. Po njemu naslažite komade mesa, i sve zalijte sosom. Pospite bademima i poslužite.
(Telegraf.rs)