Salata od žitarica aromatizovana nanom

Ako više volite, ovo jelo možete spremiti od prosa ili kus-kusa.

Sastojci:

- 75 g sitnog bulgura

- 3 velika paradajza

- 3 limuna

- 6 strukova nane

- 300 g pršunovog lišća

- 4 struka mladog crnog luka

- 6 kašika maslinovog ulja

- so i biber

Priprema:

Bulgur potopite 15 minuta u hladnu vodu da omekša. U međuvremenu limunove isecite na polovine i iscedite ih.

Očistite crni luk i sitno ga iseckajte. Paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite ga i iseckajte. Peršun i nanu dobro operite, odstranite stabljike, a lišće sitno iseckajte. U posudi za salate izmešajte paradajz, luk, peršun, nanu, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, biber, so, pa ponovo izmešajte. Pod mlazom vode operite bulgur 2-3 puta, dobro ga ocedite i onda pritisnite dlanovima. Zatim dodajte i njega u salatu. Promešajte sa ostalim sastojcima. Po potrebi dodajte so i biber.

Ostavite da odstoji barem jedan sat i poslužite.

(Telegraf.rs)