Pire od boba sa susamovim uljem
Probajte nekad umesto pire-krompira, preukusan pire od ove nepravedno zapostavljene mahunarke!
Sastojci (za 4 osobe):
- 175 g boba
- 5 kašika susamovog ulja
- sok od tri limuna
- 3 čena belog luka
- kašika iseckanog peršuna
- maslinovo ulje
- so
Priprema:
Bob nalijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 10 sati. Ocediti, sipati u šerpu, naliti hladnom vodom, poklopiti i kuvati oko dva i po sata dok bob ne omekša. Zatim ga ocedite i odvojte nekoliko zrna za ukrašavanje. Ostatak propasirajte na pasirki za povrće, pire mora da bude gust.
Očišćen beli luk izgnječite i izmešajte sa 1/2 kašičice soli. Limunov sok izmešajte sa susamovim uljem, pa dodati u to beli luk. Sve sjediniti sa pireom. Probati da li je dovoljno slano i ostaviti da se ohladi. Neposredno pre služenja poprskati sa nekoliko kapi maslinovog ulja i posuti seckanim peršunom i zrnima boba.
(Telegraf.rs)