Lagana sarma od šampinjona i ćuretine

Laganija verzija omiljenog specijaliteta, za one koji vole ćureće meso...

Sastojci:

- 1 glavica kupusa

- 2 kašike maslinovog ulja

- 200 g šampinjona

- 300 g ćurećih grudi

- 60 g pirinča

- 1 paradajz

- 0,5 dl belog vina

- 6 dl vode

- 1 kašika paradajzovog koncentrata

- 1 kašika suvih začina

Priprema:

Iz glavice kupusa isecite koren, odvojte listove, potopite u vrelu vodu i blanširajte nekoliko minuta. Na maslinovom ulju pržite sitno iseckane šampinjone dok sva tecnost ne ispari. Suvi začin za punjenu papriku i sarmu prelijte vinom i pustite da stoji oko 10 minuta. U posudu stavite ćureće grudi, isečene na sitne kocke, paradajz, koji ste prethodno oljustili i očistili od semenki, te isekli na kockice, pirinač, ohlađene šampinjone i suvi začin, pa sve zajedno dobro promešajte.

Ostatak kupusa isecite na trake i stavite na dno posude. Na njih u krug rasporedite sarme i zatim ih prelijte vodom, koju ste prethodno prokuvali sa koncentratom paradajza.

Kuvajte 15–20 minuta ili dok pirinač ne omekša. Uz sarme posluzite kuvani ili pire krompir.

(Telegraf.rs)