Francuska supa od luka i sa belim vinom

Sigurno najpoznatija supa na svetu!

Sastojci:

- 450 g luka

- 75 g maslaca

- 1 kašika brašna

- 1/2 l mesne supe

- 1-2 dl suvog belog vina

- so

- sveže mleveni biber

- pola francuskog hleba na kriške

- 100 g kačkavalja, narendanog

Priprema:

Očistite luk i narežite ga na kolutove. Zagejte maslac, pa na njega stavite luk. Dinstajte ga na laganoj vatri 20-tak minuta. Luk treba da se karmelizuje, od čega će cela supa dobiti lepu smedju boju. Posipajte brašnom, i uz mešanje ulijte supu i vino. Ostavite na laganoj vatri barem 30 minuta. Povremeno promešajte. Posolite i zabiberite.

U male vatrostalne posude sipajte supu. U svaku posudu (zavisno od veličine) stavite krišku-dve hleba, posipajte obilato sirom i zapecite pod gornjim grejačem u već ugrejanoj rerni, tek toliko, da sir pozlati. Poslužite vruće.

(Telegraf.rs)