Zeljanica sa kajmakom na starinski način

Divna domaća pita za fantastičan početak dana...

Sastojci:

- 1/2 kg kukuruznog brašna

- 1 kg zelja

- 1/4 kg sira (mekog, punomasnog)

- 1-2 kašike kajmaka

- 4 jaja

- soda bikarbona

- svinjska mast

Priprema:

Zelje očistiti i oprati u više voda. Iseći na tanke rezance, posoliti i pokriti. Ostaviti dva sata da se ocedi, a onda ga šakama dobro istisnuti da bi izašla sva voda. Umutiti sir, kajmak i žumanca i izmešati sa zeljem. Posebno čvrsto umutiti belanca i sve pažljivo izmešati.

U sud za mešanje staviti brašno i sodu bikarbonu (pola kašičice). Pripremiti posoljenu mlaku vodu i postepeno sipati u brašno i mesiti varjačom ili mikserom. Dodati kašiku-dve ulja ili rastopljene svinjske masti. Testo zamesiti tako da bude malo gušće nego za palačinke (da kaplje sa varjače, a ne da se sliva).

U dobro podmazanu tepsiju posutu prezlama sipati polovinu umešanog testa. Testo vlažnim rukama poravnati, pa preko njega sipati nadev. Zatim izručiti i drugu polovinu testa. Preko testa preliti malo rastopljene masti. Peći na jačoj temperaturi. Služiti toplo,a može i hladno.

(Telegraf.rs)