Piroške sa zeljem (ili blitvom)
Krckavo i veoma ukusno punjeno pecivo!
Potrebno je za testo:
- 300 g brašna
- 15 g maslac
- 20 g kvasca
- pola šoljice mleka
- 2 jaja
Za fil:
- veza zelja (ili blitva kao zamena)
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 100 g slanine
- prezle
- so
- biber
- malo pavlake.
Priprema:
U brašno dodajte malo soli, rastopljen maslac i viljuškom izmešajte. Kvasac rastopite u mlakom mleku, dodajte gornjoj masi 1 jaje i 1 žumance, dobro izradite testo i ostavite na hladnom mestu da odstoji.
Za to vreme napravite nadev: - Izdinstajte 100 g sitno seckane slanine sa glavicom crnog luka. Skuvajte jednu veću vezu zelja, iscedite i isecite pa promešajte sa lukom i slaninom, dodajte 1 jaje, prezle, soli, bibera, malo pavlake i sve dobro izmešajte. Testo razvijte oklagijom, izrežite na okrugle forme i punite nadevom. Pržite ih na vrelom ulju ili masti.
(Telegraf.rs)