Lazanje od mešanog mlevenog mesa, sa bešamel sosom
Jedno od omiljenih jela italijanske kuhinje, koje ne može da dosadi!
Potrebno je:
- 400 g mlevenog mešanog mesa
- 400 g testa za lazanje
- 300 g kačkavalja za rendanje
- sos bešamel
- luk
- aleva paprika
- paradajz
- peršun
Priprema:
Na manjoj glavici crnog luka izdinstati meso, dodati bibera, soli, malo aleve paprike, 2-3 krupnija oljuštena paradajza ili oko 2 dl kuvanog paradajza, peršuna i origano. Dinstati da bude gusto.
Bešamel sos:
Na ulju propržiti 3-4 supene kašike brašna i dodati oko ½ l mleka, pa posoliti. Ako je gusto dodati još mleka da bude ređe. U kipućoj vodi u koju je dodato malo ulja i soli obariti testo jednu po jednu traku, da se ne bi slepile i ocediti. U vatrostalnu posudu ili pleh odgovarajuće veličine ređati red testa, pa meso, onda narendan kačkavalj, pa zaliti sa bešamel sosom i tako dok se ne utroši materijal. Poslednji red treba da bude testo premazano sa bešamel sosom i posuto narendanim kačkavaljem. Peći na srednje zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
(Telegraf.rs)