Zapečeni karfiol sa sirom i jajima

Može da bude glavno jelo, a super je i kao prilog...

Potrebno je:

- 1 glavica većeg karfiola

- 2,5 dl neutralne pavlake

- 4 jajeta

- 200 g sira trapista izrendanog

- 3 čena belog luka

- suvi biljni začini

- mleveni biber

Priprema:

Karfiol najpre dobro operemo i podelimo na cvetove. Stavimo ih u veću šerpu i kuvamo ih u slanoj vodi. Kada se kafiol dovoljno kuvao, vadimo ga i ređamo u vatrostalnu činiju u kojoj ćemo ga peći. Poređali smo karfiol u posudu i sada beli luk iseckamo što sitnije i pospemo ga preko karfiola.

U drugu činiju, odvojeno od svega umutimo jaja i pavlaku, začinimo to biljnim začinima po ukusu i pobiberimo. Nakon toga u tu dobijenu smesu dodajemo sir trapist, koji smo prethodno izrendali na sitno rende. Sve to dobro promešamo kako si se sve lepo sjedinilo. Karfiol koji smo poređali u posudu za pečenje prelijemo sa tom umućenom smesom i uključimo rernu na neku srednju temperaturu, u zavisnosti od jačine. U zagrejanoj rerni zapečemo tako pripremljen karfiol, tek toliko da dobije zlatnu boju.

Nakon izvesnog vremena naš obrok je spreman za posluživanje. Uz njega možete spremiti i neku sezonsku salatu ili ga poslužiti kao prilog uz neko meso po vašem izboru. Zdravo i lagano, pa može i češće da se konzumira.

(Telegraf.rs)