Testenina s pestom na sicilijanski način

Može da se pripremi veća količina pesta, pa da se čuva u frižideru do nedelju dana.

Sastojci:

- 400 g testenine, špageti

- 10-20 g maslaca

Za pesto genovese:

- 30-40 g svežeg bosiljka

- 40 g pinjola (zamena je pečeni lešnik!)

- 40 g narendanog sira Pecorino

- 40 g narendanog parmezana

- 3 čena belog luka

- 100 ml maslinovog ulja

- So

Špagete skuvajte u posoljenoj kipućoj vodi i ocedite. Malo vode (oko 100 ml u kojoj se kuvala testenina) ostavite sa strane. U električnu seckalicu stavite narezani bosiljak, pinjole, narendane sireve, narezani beli luk i oko 50 ml maslinovog ulja. Mešavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmešajte. Pripremljeni pesto stavite u porcelansku posudu.

U širem tiganju otopite maslac, dodajte 2-3 kašike pestai, zajedno kratko izmešajte. Dodajte kuvane špagete i malo vode u kojoj se kuvala testenina. Špagete dobro izmiešajte i zagrejte. Špagete poslužite tople, a po želji možete i posuti narendanim parmezanom.

(Telegraf.rs)