Testenina s pestom na sicilijanski način
Može da se pripremi veća količina pesta, pa da se čuva u frižideru do nedelju dana.
Sastojci:
- 400 g testenine, špageti
- 10-20 g maslaca
Za pesto genovese:
- 30-40 g svežeg bosiljka
- 40 g pinjola (zamena je pečeni lešnik!)
- 40 g narendanog sira Pecorino
- 40 g narendanog parmezana
- 3 čena belog luka
- 100 ml maslinovog ulja
- So
Špagete skuvajte u posoljenoj kipućoj vodi i ocedite. Malo vode (oko 100 ml u kojoj se kuvala testenina) ostavite sa strane. U električnu seckalicu stavite narezani bosiljak, pinjole, narendane sireve, narezani beli luk i oko 50 ml maslinovog ulja. Mešavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmešajte. Pripremljeni pesto stavite u porcelansku posudu.
U širem tiganju otopite maslac, dodajte 2-3 kašike pestai, zajedno kratko izmešajte. Dodajte kuvane špagete i malo vode u kojoj se kuvala testenina. Špagete dobro izmiešajte i zagrejte. Špagete poslužite tople, a po želji možete i posuti narendanim parmezanom.
(Telegraf.rs)