Kaserole sa slaninom i povrćem

Naš predlog za porodični ručak su kaserole - francusko jelo koje se pravi u tepsiji.

Sastojci:

- 170 g rezanaca

- 450 g slanine, kockice

- 1/3 šolje naseckane zelene paprike

- 1/3 šolje naseckanog luka

- 1 kašičica soli

- 1/2 kašičice origana

- 1/2 kašičice sušene majčine dušice

- 1/8 kašičice bibera

- 500 g paradajza

- 100 g trapist sira

Priprema:

Skuvajte rezance u posoljenoj vodi po uputstvu sa kese. U velikom tiganju ispecite slaninicu na srednjoj vatri dok ne porumeni i ne postane hrskava. Izvadite slaninicu i ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu.

Uzmite dve kašike masti koje je ostala od pečenja i u njoj propržite zelenu papriku, luk, origano i biber. Pecite 5 minuta, zatim dodajte i paradajz iz konzerve. Povremeno mešajte i ostavite da provri. Kada provri, smanjite vatru i neka se krčka još 10 minuta. Pomešajte sa rezancima i prvom polovinom slanine koju ste pripremili.

U vatrostalnu posudu sipajte pripremljene kaserole, narendajte trapist sir i poređajte drugu polovinu slanine. Zapecite u rerni zagreanoj na 280°C, 10-15 minuta ili dok se sir ne istopi.

(Telegraf.rs)