Kaserole sa slaninom i povrćem
Naš predlog za porodični ručak su kaserole - francusko jelo koje se pravi u tepsiji.
Sastojci:
- 170 g rezanaca
- 450 g slanine, kockice
- 1/3 šolje naseckane zelene paprike
- 1/3 šolje naseckanog luka
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice sušene majčine dušice
- 1/8 kašičice bibera
- 500 g paradajza
- 100 g trapist sira
Priprema:
Skuvajte rezance u posoljenoj vodi po uputstvu sa kese. U velikom tiganju ispecite slaninicu na srednjoj vatri dok ne porumeni i ne postane hrskava. Izvadite slaninicu i ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu.
Uzmite dve kašike masti koje je ostala od pečenja i u njoj propržite zelenu papriku, luk, origano i biber. Pecite 5 minuta, zatim dodajte i paradajz iz konzerve. Povremeno mešajte i ostavite da provri. Kada provri, smanjite vatru i neka se krčka još 10 minuta. Pomešajte sa rezancima i prvom polovinom slanine koju ste pripremili.
U vatrostalnu posudu sipajte pripremljene kaserole, narendajte trapist sir i poređajte drugu polovinu slanine. Zapecite u rerni zagreanoj na 280°C, 10-15 minuta ili dok se sir ne istopi.
(Telegraf.rs)