Kineska ljuto-kisela supa
U restoranima nam nikada nije dosta ove supe – pa evo recepta i za kućnu pripremu!
Potrebno je:
- 1 veća šnicla od svinjskog karea
- 2 kašike susamovog ulja
- svež đumbir veličine palca
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa sečena na tanke štapiće
- šaka bambusa sečena na tanke štapiće (može i koren celera)
- rehidrirane i iseckane crne pecurke (može i šitake)
- 1 l pileće supe
- začini: tamari (soja) sos ili so
- malo crnog bibera i puno belog
- 1 kašika gustina ili tapioka brašna
- 1 jaje
- 2 kašike sirćeta (najbolje 1 crvenog i 1 belog)
Iseckajte svinjetinu na tanke trakice. Sipajte u tiganj susamovo ulje, dobro zagrejte i kratko i bezo isprižite trakice. Bez gužve u tiganju da ne bi počele da se kuvaju!
U dublji lonac se sipa susamovo ulje, ubaci sitno seckan beli luk i svez djumbir. Proprzi se jako kratko, a zatim se ubaci meso. Doda se šargarepa, bambus, pečurke, voda u kojoj su se natapale pečurke i pileća supa. Kratko se prokuva.
Začinite. Supa treba da bude ljuta a ljutina supe treba da potiče od belog bibera i više dominira ukus ljutog, nego ukus slanog. Umutite gustin sa malo vode i sipajte u supu. Cilj je da supa postane umereno gusta. Dobro umutite jaje i smanjite temperaturu. Jaje sipajte s visine, u što tanjem malzu i mešajte drugom rukom supu što brže. Cilj je da se stvori tanka i sitna „paučina“ od jajeta. Pazite jer su ovo moguće greške: supa koja je pregusta da bi se jaje lepo razbilo unutra; sporo mešanje; nedovoljno dobro umućeno jaje; prebrzo sipanje odjednom.
Sklonite supu sa ringle i dodjte sirće. Uvek dodajte malo, probajte, razmislite pa dodjte još po potrebi. Pre serviranja u cinijicu se doda i kasicica susamovog ulja.
Recept: vitkigurman.com
(Telegraf.rs)