Gvakamole – zdrav umak iz meksičke kuhinje
0
"Guacamole" je umak napravljen od avokada i ime je dobio kombinacijom dve astečke reči: ahuacatl (avokado) i molli (sos)
Potrebno je:
- 2 zrela avokada
- 1/2 šolje izrendanog crvenog luka
- ljuta mlevena paprika
- 2 kašičice sitno iseckanog peršuna
- 1 kašika svežeg soka limuna
- 1/2 kašičice krupne soli
- crni biber
- 1/2 svežeg paradajza
Priprema:
Isecite avokado na pola i uklonite semenku. Izvadite kašikom meso avokada i stavite u posudu za mešanje, pa ga usitnite
viljuškom. Dodajte iseckan luk, peršun, sok limuna, so, biber i dobro promešajte – a zatim dodajte čili ili ljutu papriku
po ukusu i izmešajte.
Neposredno pre služenja iseckati paradajz, očistiti i ukloniti semenke – pa ga umešati u namaz.
Foto-ilustracija: pixabay.com
(Telegraf.rs)